Τίτλοι νέων:
Αρχική H Μαλάθυρος Εκκλησίες π. Μητροπολίτης Ειρηναίος

π. Μητροπολίτης Ειρηναίος

Share/Save/Bookmark

Πριν 10 χρόνια, τον Μάιο του 2001 ο πρώην Μητροπολίτης Κισάμου-Σελίνου Ειρηναίος μιλάει για την Μαλάθυρο και την Μάχη της Κρήτης:


"Τη Μαλάθυρο την έχω επισκεφθεί πολλές φορές τόσο στις λειτουργικές επισκέψεις των Ενοριών της Μητροπόλεως μου, όσο και στις ιδιαίτερες επιμνημόσυνες τελετές, που γίνονται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου στην Μνήμη των 60 Μαλαθυριανών, που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς την 28 Αυγούστου 1944, γιατί το χωριό αυτό φιλοξενούσε Ελληνοβρετανικό κλιμάκιο Αντίστασης τα χρόνια της Κατοχής.

eirinaios02

Το Μνημείο των εκτελεσθέντων στημένο στην αυλή του Αγίου Γεωργίου, περίπου στη μέση του χωριού δεσπόζει του χώρου και προκαλεί κείνους που μπαινοβγαίνουν στο Ναό να το κοιτάξουν και να σταυροκοπιούνται. Στις μαρμάρινες πλάκες του είναι γραμμένα, όπως στα τρίπτυχα των Εκκλησιών, τα ονόματα των εκτελεσθέντων παρμένα απ’ όλες τις οικογένειες του χωριού, και μάλιστα από μερικές 4 ή 5 ονόματα. Ανάμεσα σ’ αυτά το 1994 προστέθηκε και το όνομα του παπά Γιάννη Καρτσωνάκη, που σώθηκε θαυματουργικά την τελευταία στιγμή από την χαριστική βολή των Χιτλερικών και αφιέρωσε ύστερα τη ζωή του στην Ιεροσύνη της Εκκλησίας.

Έτσι κάθε χρόνο στην επιμνημόσυνη τελετή του Αυγούστου διαβάζονται τα ονόματα των εκτελεσθέντων με τιμητικές ριπές στρατιωτικής μονάδας, απαγγέλλονται πατριωτικοί λόγοι και καταθέτονται Δάφνες στη μνήμη των και οι Γυναίκες και Μανάδες (ή τα παιδιά και εγγόνια) μαυροντυμένες θρηνολογούν τα μοιρολόγια της Κρήτης που ραΐζουν τις καρδιές μας.

Όλα αυτά τα είχα ζήσει πολλές φορές ως τώρα με τα συγκλονιστικά συναισθήματα που ζούμε εδώ στην Κρήτη σε τέτοιες στιγμές. Μα η φετινή τελετή για τη Μάχη της Κρήτης 16 Μαΐου 2001, στην Μαλάθυρο, μου φάνηκε ακόμη πιο συγκλονιστική, ίσως γιατί την ημέρα αυτή είχαν προηγηθεί και δύο άλλες παρόμοιες τελετές στον Κακόπετρο και στην Κάντανο Σελίνου και όταν αργά κατά το ηλιοβασίλεμα οι εκπρόσωποι των Συμμάχων του 1941 και οι Ελληνικές Αρχές με το Λαό της Κισάμου μαζευτήκαμε στο Μνημείο της Μαλαθύρου και ψάλαμε την επιμνημόσυνη δέηση, η καρδιά μας ήταν φορτισμένη από πόνο αλλά και από αίσθημα εθνικής έξαρσης γιατί ο τόπος μας και ο Λαός μας έγραψε και στο απόμερο αυτό χωριό μια ένδοξη σελίδα της Ελληνικής μας Ιστορίας.

Τιμούμε την Μνήμη των αγωνιστών και μαρτύρων της Μαλαθύρου (και των άλλων χωριών της Μητρόπολης μας) και με πολλή συγκίνηση καταθέτομε και ‘μεις σαν Επίσκοπος Κισάμου & Σελίνου στα Μνημόσυνα των, το στεφάνι της τιμής και της ευγνωμοσύνης μας. Τους τιμούμε σαν τέκνα της Ελλάδας μας αλλά και σαν τέκνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, η οποία τα βάπτισε στο όνομα του Χριστού και τα δίδαξε ότι, η θυσία και το Μαρτύριο για την πίστη, την ελευθερία και τα ιδεώδη του ανθρώπου, τοποθετούνται στην κορυφή των ηθικών αξιών της ζωής. Τιμούμε τους Μάρτυρες της Μαλαθύρου, αλλά τιμούμε και τις ηρωίδες Μάνες, συζύγους και αδελφές των, που κράτησαν με ηρωισμό και ήθος τη χηρεία και το πένθος των, αναθρέψανε με κόπους και στερήσεις ορφανά παιδιά και εγγόνια, αναστήσανε πάλι τη Μαλάθυρο και τη φέρανε στη ζωή και την πορεία του σημερινού κόσμου. Ένας από τα εγγόνια αυτά είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού, ο Άξιος πρεσβύτερος Παπά Αντώνης Κουμής, που τον ευχαριστούμε για την όλη του προσφορά στην τοπική μας Εκκλησία, αλλά και για το βιβλίο αυτό που γράφτηκε εις αιώνια Μνήμη των Μαρτύρων του χωριού του."

Πηγή: βιβλίο "ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΝΕΜΕΝΟ" Ιερεως Αντωνίου Ελ. Κουμή

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση