Τίτλοι νέων:
Αρχική H Μαλάθυρος Γειτονιές Οι γειτονιές (οικισμοί) του Χωριού μας

Οι γειτονιές (οικισμοί) του Χωριού μας

Share/Save/Bookmark

Πολλοί οι οικισμοί του χωριού μας με το δικό τους όνομα και χρώμα, απλώνονται σκορπισμένοι σε απόσταση ο ένα από τον άλλο. Με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να νομίζει ότι αυτό που βλέπουν τα μάτια του είναι μικρά χωριουδάκια ξεχωριστά και απόμακρα.

Κορωνιανά: Το όνομα του ο οικισμός το οφείλει στον πρώτο οικιστή που λεγόταν Κορωνιωτάκης. Κοντά στον οικισμό βρίσκεται η νεόκτιστη Εκκλησία της Αγίας Τριάδος που χτίστηκε από τον Αντώνιο Μπαμπουνάκη πρώτο ταχυδρόμο του χωριού. Ο άνθρωπος αυτός είχε σαν αφετηρία του το ταχυδρομείο Τοπολίων και με το άλογο του μοίραζε τα γράμματα των ανθρώπων σε πολλά χωριά και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο "ταχυδρόμος μας" όπως τον ξέραμε ήταν ένας συνετός, πολύ πιστός και αγνός άνθρωπος. Στον οικισμό σήμερα κατοικούν οι οικογένειες: Βεστάκη, Στεφανουδάκη και Δασκαλάκη.

Κυρκοριανά: Το όνομα του οικισμού αυτού προέρχεται από κάποιο Κυρκοράκη που έμενε στον οικισμό από τον καιρό των Ενετών. Στην γειτονιά αυτή κατοικούσε ο Δάσκαλος του χωριού Μπαμπουνάκης, ο οποίος εκτελέστηκε μαζί με τους υπόλοιπους χωριανούς. Στον οικισμό σήμερα κατοικούν οι οικοιγένειες: Μπαμπουνάκη, Πατσουράκη και Καρτσωνάκη.

Σπασόμυλος ή Σχολειό: Σύμφωνα με τις διηγήσεις των κατοίκων ο οικισμός πήρε το όνομα του από το εξής περιστατικό. Όταν κάποτε οι κάτοικοι κατέβαζαν από το βουνό μια μεγάλη πέτρα δεμένη με σχοινιά αυτή έσπασε τα σχοινιά την ώρα της μεταφοράς και χρειάστηκε φοβερή προσπάθεια για να την φέρουν μέσα στο χωριό. Επίσης στον οικισμό αυτό βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο του χωριού γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχει πάρει αυτή την ονομασία. Στον οικισμό σήμερα κατοικούν οι οικοιγένειες: Μπαμπουνάκη, Σημαντηράκη, και Δαράκη.

Σημαντηριανά: Ο οικισμός κατοικείται από την οικογένεια Σημαντηράκηδων. Η ονομασία του οικισμού δόθηκε από το περιστατικό που συνέβαινε την εποχή της τουρκοκρατίας κάποιος χριστιανός χτυπούσε συνεχώς το σημαντήρι της Εκκλησίας, από όπου και το επώνυμο Σημαντηράκης. Λίγο πιο κάτω από τον οικισμό υπάρχει ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Χριστού, όπου μαζεύεται όλο το χωριό στις 6 του Αυγούστου. Στον οικισμό σήμερα κατοικεί μόνο η οικογένεια Σημαντηράκη.

Κάτω Ξενικιανά: Ο οικισμός πήρε το όνομα του από τους κατοίκους του, οικογένεια Ξενικάκηδων. Στον οικισμό αυτό υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό, στέρνα για άρδευση. Ανάμεσα στους οικισμούς Ξενικιανά, Σημαντιριανά, Κουτσαυτιανά (Γιαμπανιανά) υπάρχει ο ναός της Μεταμορφώσεως του Χριστού με παλιό κοιμητήριο. Κατά την ημέρα της εορτής του 6η Αυγούστου πανηγυρίζουν και οι τρεις γειτονιές. Στον οικισμό σήμερα κατοικούν οι οικοιγένειες: Ξενικάκη και Καρτσωνάκη.

Μπαχαδιανά: Ο οικισμός πήρε το όνομα του από τους πρώτους κατοίκους του, οικογένεια Μπαχαδάκηδων. Επίσης στον οικισμό αυτό βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, το κοιμητήριο του χωριού και το Μνημείο όπου βρίσκονται τα λείψανα των εκτελεσθέντων. Στον οικισμό σήμερα κατοικούν οι οικοιγένειες: Μπαχαδάκη, Καρτσωνάκη, Κουμή, Σημαντηράκη, Αρτεμάκη και Τσιχλάκη.

Κουτσαυτιανά ή Γιαμπανιανά: Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του οικισμού δόθηκε από το εξής γεγονός: Κάποτε στα χρόνια της τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι κουτσαυτίσανε (κόψανε το αυτί) σε ένα χριστιανό. Στον οικισμό σήμερα κατοικούν οι οικοιγένειες: Λουβιτάκη και Βεστάκη.

Μεσοχώρι: Ονομάστηκε έτσι γιατί είναι περίπου στο μέσον του χωριού. Επίσης στον οικισμό αυτό βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης που χρονολογείται περίπου από τον 12ο αιώνα, γεμάτο με τοιχογραφίες της Κρητικής σχολής. Στον οικισμό σήμερα κατοικούν οι οικοιγένειες: Σκανδαλάκη και Καρτσωνάκη.

Μπαλιτζιανά: Το όνομά του ο οικισμός το οφείλει σε κάποιου Τούρκο που ήταν κάτοικος της γειτονιάς. Στον οικισμό σήμερα κατοικούν οι Κουμήδες.

Τυριανά: Το όνομα το οφείλει σε κάποιο βοσκό που έμενε παλιά στον οικισμό ο οποίος τυροκομούσε (έπηζε το γάλα). Στον οικισμό σήμερα κατοικεί η οικογένεια Ψαράκη.

Εμήνι: Αυτό το όνομα του οικισμού προήλθε από κάποιο τούρκο αγά που έμενε εκεί και λεγόταν Εμήν. Στον οικισμό σήμερα κατοικούν η οικογένεια Καπετανάκη.

Τζωρτζιανα: Το όνομα πιθανόν να προήλθε από την παλιά οικογένεια των Τζωρτζάκηδων. Πίσω από τον οικισμό αυτό βρίσκεται το σπηλαιοκλήσι των αγίων Αποστόλων. Στον οικισμό σήμερα κατοικούν οι οικοιγένειες: Τζωρτζάκη και Σκανδαλάκη.

Μπαλιανά: Η γειτονιά το όνομα το οφείλει σε κάποιο Τούρκο αγά κάτοικο της. Στον οικισμό σήμερα κατοικεί η οικογένεια Δαράκη.

Πάνω χωριό: Η ονομασία προήλθε από την θέση του οικισμού που βρίσκεται σε ψηλό σημείο. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει ο βυζαντινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 12ου αιώνα, ο οποίος ήταν αγιογραφημένος αλλά δυστυχώς δεν σώζονται σήμερα. Στην κάτω μεριά του οικισμού υπάρχει πηγή πόσιμου νερού, λαξευτή πέτρινη βρύση, με τούρκικη επιγραφή, που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του οικισμού. Σε μικρή απόσταση, λίγο έξω από τον οικισμό (προς τα Τζωρτζιανά) βρίσκεται παλαιό εξωκλήσι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου. Στον οικισμό σήμερα κατοικούν οι οικοιγένειες: Καρτσωνάκη, Σηφοδασκαλάκη, Παπαδάκη, Κουμαδωράκη, Κατσιφαράκη και Σκανδαλάκη.

Πηγή: βιβλίο "ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΝΕΜΕΝΟ" Ιερεως Αντωνίου Ελ. Κουμή

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση